Een team van medewerkers dat goed moet kunnen samenwerken, groeit vaak organisch. Men houdt zelden rekening met persoonlijkheidskenmerken.
Een team van medewerkers dat goed moet kunnen samenwerken, groeit vaak organisch. Er wordt gezocht naar de kandidaat met de juiste (kennis)competenties om het team te versterken of iemand te vervangen. Men houdt zelden rekening met persoonlijkheidskenmerken. Of toch wel: men voelt vaak een betere klik met een kandidaat die goed lijkt te passen in het team omdat hij of zij gelijkaardige kenmerken heeft als de collega’s of als de leidinggevende die over de aanwerving beslist.
Sollicitanten die er ‘wat uitspringen’ omdat ze bijvoorbeeld een andere stijl van communiceren hebben dan gebruikelijk is in de werkomgeving, worden om die reden vaak niet weerhouden.
Een tijd geleden deed ik een teamoefening met een boekhoudkantoor met 16 medewerkers. 15 van hen hadden een heel vergelijkbaar profiel: analytisch, introvert, vriendelijk,bereidwillig. De persoonlijkheidsvoorkeuren van de 16de medewerker waren eerder het tegenovergestelde: assertief, extravert, vastberaden en impulsief.
De dag voor de teamoefening kreeg ik een telefoontje van de bedrijfsleider met het nieuws dat deze medewerker ontslag had genomen. Hij voelde zich niet goed in het team. Er waren nochtans geen meningsverschillen en alle 16 medewerkers presteerden individueel zeer goed.
Maar ’s middags,tijdens de lunchpauze, zaten 15 collega’s in stilte hun boterhammetjes op te eten terwijl eentje zo graag wilde vertellen hoe zijn weekend was geweest,brainstormen over een mogelijke teambuilding, de mening van de collega’s wilde kennen over dossiers waar hij mee bezig was, enz. Het feit dat hij zijn verhaal niet kwijt kon aan zijn collega’s, deed hem een andere job zoeken.
Het omgekeerde kan ook gebeuren: een enthousiast en extravert sales team heeft levendige meetings waar iedereen ongeremd zijn mening op tafel gooit. Tot een oplossing komen is echter niet altijd gemakkelijk wanneer niemand even de tijd neemt om de verschillende argumenten rustig naast mekaar te leggen en te analyseren. Behalve dan die ene collega die heel de meeting nog niets heeft gezegd, omdat hij de kans niet kreeg tussen al dat verbale geweld.
Dit is geen pleidooi om in elk team voor een (1) buitenbeentje te zorgen, de spreekwoordelijke luis in de pels die terechte zaken aanbrengt waar de andere collega’s misschien een beetje ongemakkelijk van worden. Een goed samenwerkend team is evenwichtig samengesteld. Uiteenlopende persoonlijkheden zijn complementair, vullen mekaar aan en bekijken alle opdrachten die op hun pad komen op verschillende manieren om zo tot de beste oplossingen te komen.